Търсене...

Започнете да пишете търсената от вас информация в търсачката по-долу.

Затвори

За марката

История

Производство

Дистрибуция

Сертификати

Продукти

Печени ядки

Печени семки

Пържени ядки

Снакс ядки

Снаксове

Сурови ядки микс

Сурови ядки и семена

Сушени плодове

Барове от ядки и семена

Пуканки

Оризови ядки

Полезно

Новини

Медиите за нас

ТВ Реклами

Рецепти

Контакти

„Елит-П” ЕООД
гр. Пловдив, ул. “Дилянка”2А

office@elit-p.com

+359 32 966 880; +359 878 997 949
+359 878 991 526

Търсене...

Започнете да пишете търсената от вас информация в търсачката по-долу.

ЗАТВОРИ

за марката

продукти

новини

контакти

Новини

Медиите за нас

ТВ Реклами

Рецепти

Контакти

„Елит-П” ЕООД
гр. Пловдив, ул. “Дилянка”2А

office@elit-p.com

+359 32 966 880
+359 878 997 949
+359 878 991 526

Безглутенови овесени ядки

Публикувано: 22 ное., 2022

Писали сме вече за овесените ядки и за техните безспорни качества. А и едва ли има фен на здравословното хранене, който да не е експериментирал с тях в кухнята. Един въпрос обаче се поставя все повече в последните години и той е за непоносимостта на много хора към глутен. Как да го съчетаем с любовта ни към овесените ядки? И изобщо има ли безглутенови такива?

Много хора са свикнали да причисляват овеса към пшеницата и ръжта като зърнени култури, типично съдържащи глутен, но това не е така. Най-общо казано, глутенът представлява съвкупност от няколко протеина, виновници за развитието на т.нар. глутенова непоносимост.

И въпреки че овесът, респективно овесените ядки, съдържат вид протеин, наречен авенин, това не ги прави опасни за хората, страдащи от цьолиакия (целиакия) или непоносимост към глутена.

Диета с ядки и кисело мляко

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ например счита овеса за зърно без глутен и изисква само пакетираните продукти с овес като съставка да съдържат по-малко от 20 части на милион глутен като цяло. Такова изискване има и новият регламент на ЕС. Звучи достатъчно успокоително, нали?

Но тук трябва да сложим още веднъж „Но“.

Защото е важен производственият процес, благодарение на който овесените ядки стигат сутрин до купата пред теб. Става въпрос за опасността от т.нар. кръстосан контакт, който да „замърси“ овеса и производните му продукти. Това лесно може да се случи, ако е отглеждан заедно или дори в близост до пшеница например. При производството и пакетирането на овесените ядки също могат да попаднат частици от други зърнени култури.

Затова, ако имаш непоносимост, те съветваме да търсиш овесени ядки, на чийто етикет е изрично упоменато, че не съдържат глутен.

Ако всичко това ти звучи натоварващо и трудно за изпълнение, все пак не бързай да отписваш овесените ядки от хранителния си режим. Супер полезни и хранителни са. Сигурни сме, че едни вкусни и лесни палачинки от нашите рецепти ще те задържат във фен зоната на овесените ядки.