Търсене...

Започнете да пишете търсената от вас информация в търсачката по-долу.

Затвори

За марката

История

Производство

Дистрибуция

Сертификати

Продукти

Печени ядки

Печени семки

Пържени ядки

Снакс ядки

Снаксове

Сурови ядки микс

Сурови ядки и семена

Сушени плодове

Барове от ядки и семена

Пуканки

Оризови ядки

Полезно

Новини

Медиите за нас

ТВ Реклами

Рецепти

Контакти

„Елит-П” ЕООД
гр. Пловдив, ул. “Дилянка”2А

office@elit-p.com

+359 32 966 880; +359 878 997 949
+359 878 991 526

Търсене...

Започнете да пишете търсената от вас информация в търсачката по-долу.

ЗАТВОРИ

за марката

продукти

новини

контакти

Новини

Медиите за нас

ТВ Реклами

Рецепти

Контакти

„Елит-П” ЕООД
гр. Пловдив, ул. “Дилянка”2А

office@elit-p.com

+359 32 966 880
+359 878 997 949
+359 878 991 526

Фъстъците – едни от най-консумираните ядки

Публикувано: 2 авг., 2021

Едни от най-популярните ядки у нас са фъстъците. Те са вкусни, полезни и се предлагат печени, сурови, с черупката, като фъстъчено масло, като брашно и т. н., и т. н. Всички ние ги обичаме и ги консумираме с наслада, но дали знаем достатъчно за тях?

Откъде идват фъстъчените ядки?

Макар, че днес Arachis hypogaea (или по-простичко казано “фъстъците”) се отглеждат почти в цял свят, преди около 7600 години са се отглеждали само в Южна Америка. Учените смятат, че тези невероятно вкусни ядки произхождат от предпланините на Андите в района на Боливия и Перу. Към I век от н. е. те са пренесени в Мексико, а след като европейските изследователи достигат до Новия свят ги пренасят в Европа.

Около 1500 – та година отново моряци от Европа ги пренасят в Китай и Африка, а след колонизацията на Северна Америка, робите от Африка ги пренасят в САЩ.

Какво представлява растението?

Въпреки, че според хранителния си състав фъстъците се считат за ядки, от гледна точка на ботаниката това не е съвсем така. Според ботаниката, фъстъчените растения са от семейство бобови и са “първи братовчеди” на боба, граха, соята и лещата. Подобно на всички растения от това семейство и ядливите ядки на фъстъците се развиват в шушулки, което ги прави един от най-добрите източници на растителен протеин.

Как расте това растение?

Фъстъчените растения представляват сравнително ниски, зелени растения с овални листа. След около 40 дни след засаждането, в долната част на растението се появяват жълти цветове. Щом цветовете се опрашат, листенцата им падат и се образува фъстъчен яйчник с ембрион. Този т. нар. ”яйчник” се развива и започва да расте надолу, като образува тънко стъбло, което навлиза в почвата.

След като навлезе в почвата се обръща хоризонтално към почвената повърхност и започва да узрява под формата на фъстък. От засаждането до оформянето и узряването на ядките във фъстъчената шушулка са необходими между 4 и пет месеца в зависимост от сорта фъстъци.

Основни видове сортове фъстъци

Днес има много подвидове и сортове фъстъчени растения, но основните са само четири:

●    Runner

Този сорт се отличава с едрите си ядки. Runner се отглежда основно в САЩ и от него се  произвежда фъстъчено масло (над 45%). У нас този сорт не е разпространен много.

●    Virginia

Вирджиния са сорт с най-едрите и доста вкусни ядки. Обикновено фъстъчените ядки от този сорт се предлагат с черупката и сурови.

●    Spanish

Spanish са сорт фъстъци са с малки, кръгли ядки с червеникава обвивка. Предлагат се основно сурови или печени в пакетчета, или печени с черупката. Тъй като са с повечко мазнини, един голям процент от този сорт се използват както за производство на фъстъчено масло, така и за съставка към закуски и десерти.

●    Valencia

Валенсия са сорт с три или четири ядки в черупката. Ядките са малки, кръгли и с червеникава обвивка. Отличават се с деликатен, леко сладък вкус. Предлагат се печени със сол или морска сол (белени или с обвивката), или сурови с черупката. Този сорт  и неговите подвидове са най-често отглеждани у нас.

Какви са ползите от консумацията на този вид ядки?

Поддържат сърцето здраво и нормализират нивата на холестерол

Фъстъците имат високи стойности на полезни мононенаситени мазнини. Ако трябва да говорим в проценти, съдържанието на мазнини в 100 грама фъстъчени ядки е 49, 2 грама. От тях мононенаситени са 24,43 грама, полиненаситени – 15,56 грама, наситени – 6,28 грама, Омега – 6 – 15,56 грама и 0 грама трансмазнини.

Полезните мазнини във фъстъците намаляват нивата на “лошия” холестерол”, повишават “добрия”, поддържат в нормални граници кръвното, предпазват от инсулт и се грижат за здравето на кръвоносните съдове и артерии.

Предпазват от камъни в жлъчката

От проблеми с жлъчката се оплакват приблизително между 10 и 25 % от възрастното население в света. Според проведени наскоро изследвания учените са установили, че редовният прием на фъстъци може да намали появата на камъни в жлъчката с 25%.

Предпазват от стареене

Установено е, че във фъстъците се съдържа мощната антиейджинг молекула ресвератрол. Това е вид антиоксидант (какъвто има и в червеното вино и гроздето), който активно бори с натрупването на мастни депа,  спомага за по-бързото усвояване на захарта и забавя стареенето. Освен това, този антиоксидант неутрализира свободните радикали и предпазва от образуване на ракови клетки.

Спомагат за отслабването

Въпреки, че са с високо съдържание на мазнини, фъстъчените ядки всъщност съдействат за намаляване на теглото и поддържането на формата. Експертите смятат, че това се дължи на високия процент протеини и ненаситени мазнини в ядките, които засищат бързо и спомагат за по-бързото изгаряне на калории. Освен това фъстъците са и източник на неразтворими диетични фибри, които също подпомагат намаляването на теглото. И накрая – в този вид ядки са ниско съдържание на въглехидрати.

 

Коя е най-полезната форма, в която се предлагат?

Както вече отбелязахме, този вид ядки се предлагат в много и разнообразни форми. Можете да ги закупите както в удобни малки опаковки, така и насипно. Предлагат се сурови, печени (белени или с обвивката), сурови или печени с черупката, под формата на брашно, като фъстъчено масло и т. н.

Най-полезен е приемът на сурови фъстъци разбира се, тъй като всички им полезни вещества са запазени на 100%. Най-полезният вариант за консумация са суровите фъстъчени ядки с обвивка, тъй като в нея се съдържа доста висок процент антиоксиданти.

След тях по полезност се нарежда фъстъченото масло, което е много подходящо за поддържане на здравословен хранителен режим. Противно на очакванията на голяма част от вас, и печените и солени фъстъци могат да бъдат полезни, стига да се консумират в ограничени количества.

Къде да откриете висококачествени и прясно приготвени фъстъчени ядки?

Ако имате търговски обект, в който искате да продавате висококачествени ядки, можете да разгледате продуктовата гама на Ядки Елит. Ние сме не само дистрибутори, но и производители на голяма част от продуктите, които предлагаме. Разполагаме с производствена база, където отглеждаме, приготвяме и пакетираме ядки собствено производство.

Можем да ви предложим различни разфасовки:

  • Печен едър фъстък без сол
  • Печени белени фъстъци с морска сол
  • Печен фъстък с черупка
  • Сурови фъстъчени ядки и много други

Фъстъчените ядки, които предлагаме са отгледани с много любов, съхранявани са правилно, а процесът на обработка и пакетиране е следен зорко. Преди да предложим ядките на пазара, ние се уверяваме, че всички изисквания за качество и безопасност са спазени.